W roku 2008 Zgromadzenie Fundatorów na posiedzeniu 28 czerwca po zakończonej drugiej kadencji powołało nową Radę Fundacji, Komisję Rewizyjna i Radę Programową na trzecią kadencję.

Wiele osób związanych z Fundacją podjęło trud pracy na kolejną kadencję. Dziękujemy i liczymy na dalszą owocną współpracę. Cieszymy się bardzo, że do Rady Programowej Fundacji weszło pięciu nauczycieli ze szkół im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego (z Aleksandrowi, Babic, Biłgoraja, Mircza i Zamościa).

Rozdanie nominacji osobom wchodzącym w skład nowo powołanych organów odbyło się 28 września 2008 roku.
SPAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI   (wypis)

FUNDACJI DOM TRZECIEGO TYSIĄCLECIA
IM. STEFANA KARDYNAŁA WYSZYŃSKIEGO W ZAMOŚCIU

ZA OKRES III KADENCJI ZARZĄDU FUNDACJI
ZA 2008 Rok

I. Dane Fundacji

Nazwa:            Fundacja Dom Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego
Siedziba i adres: Zamość, ul. Akademicka 10, 22-400 Zamość Data wpisu w Krajowym Rejestrze Sądowym: 8 listopada 2000 rok. Numer KRS: 0000118889 Numer

REGON: 95103667

Dane dotyczące członków Zarządu Fundacji Dom Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego:

Prezes Zarządu: Piotr Kondraciuk,
wiceprezes: Leszek Michalski, wiceprezes: Jadwiga Mazur, sekretarz Zarządu: Grażyna Klech, członkowie: Irena Piaseczna

Cele statutowe Fundacji:
- upowszechnianie w społeczeństwie, a w szczególności wśród młodzieży wartości religijnych, patriotycznych, narodowych i społecznych zawartych w nauce ks. Stefana
Kardynała Wyszyńskiego,
- prowadzenie i wspieranie działalności oświatowej i kulturalnej mającej na celu kształtowanie postaw zgodnych ze społeczną nauką Kościoła Katolickiego i dziedzictwem
Prymasa Tysiąclecia,
- udzielanie pomocy duchowej, lekarsko - rehabilitacyjnej i materialnej ludziom potrzebującym, opuszczonym, uzależnionym, niepełnosprawnym, samotnym, matkom
samotnie wychowującym dzieci, sierotom i rodzinom wielodzietnym,
- udzielanie pomocy finansowej i organizacyjnej Rektoratowi Kościoła św. Katarzyny w Zamościu przy budowie Domu Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała
Wyszyńskiego dla uczczenia setnej rocznicy jego urodzin,
- tworzenie ośrodków skupiających ludzi pragnących wychowywać młode pokolenie zgodnie z zasadami pedagogiki chrześcijańskiej w ujęciu ks. Stefana Kardynała
Wyszyńskiego.

II. Zakres działalności statutowej, zasady i formy jej prowadzenia

Fundacja realizuje cele statutowe poprzez:

1. Fundacja wraz z Gimnazji Nr 4 w Zamościu zorganizowała dla osób wchodzących w skład jej organów oraz nauczycieli i uczniów szkół im. Kardynała Stefana
Wyszyńskiego z Diecezji Zamojsko - Lubaczowskiej:
- spotkanie opłatkowe w dniu 5 stycznia 2008 r., w trakcie, którego uczniowie z Gimnazji Nr 4 w Zamościu zaprezentowali przedstawienie nawiązujące tematyką do Świąt
Bożego Narodzenia, a przedstawiciele Fundacji wręczyli nagrody uczniom biorącym udział w konkursie bożonarodzeniowym 2007r.,
- spotkanie wielkanocne w dniu 12 kwietnia 2008 r. połączone z wręczeniem nagród przez przedstawicieli Fundacji uczniom biorącym udział w konkursie palm, pisanek i kart
świątecznych.
2. Wspólnie ze szkołami im Prymasa Tysiąclecia Fundacja przeprowadziła w 2008 r. dwa konkursy:
- palm, pisanek i kart świątecznych przed Świętami Wielkanocnymi,
- szopek i kart świątecznych przed Świętami Bożego Narodzenia.
Fundacja urządziła wystawy prac konkursowych dostarczonych przez szkoły, a komisje powołane przez Zarząd Fundacji dokonały ich oceny. Zdjęcia nagrodzonych prac
zostały zamieszczone na stronie internetowej Fundacji.

3. Zarząd Fundacji spotkał się z dyrektorami i nauczycielami szkół im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w dniu 22 listopada 2008 r. Celem spotkania była wymiana
poglądów dotyczących sposobu realizacji wspólnych przedsięwzięć mających na celu upowszechnianie wartości zawartych w nauczaniu Prymasa Tysiąclecia, a także
opiniowanie regulaminu przyznawania stypendiów uczniom szkół im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego z Diecezji Zamojsko - Lubaczowskiej w roku szkolnym 2008/2009, a
także ustalenie terminu spotkania opłatkowego szkół w styczniu 2009.

4. Przedstawiciele Fundacji uczestniczyli w uroczystościach Dnia Patrona w Gimnazjum Nr 4 w Zamościu w dniu 5 października 2008 r., a także w uroczystościach
podsumowujących III Turniej w Halowej Piłce Nożnej, które zorganizowała Szkoła Podstawowa w Łabuńkach Pierwszych w marcu 2008 r. Zarząd Fundacji ufundował 10
nagród książkowych oraz ofiarował szkole w darze książkę Kardynała Wyszyńskiego „Idącym w przyszłość”.

5. Fundacja ufundowała 10 nagród dla dzieci i młodzieży biorącej udział w konkursie plastyczno - poetyckim zorganizowanym przez Katolickie Stowarzyszenie Inteligencji w
ramach XIII Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej w Zamościu p.t. “Niespokojni nadzieją”.

6. Fundacja ufundowała w roku szkolnym 2008/2009 22 stypendia w wysokości 50 zł jedno, które wypłacane były od lutego do czerwca 2008 roku.

7. Przygotowana przez Fundację wystawa fotograficzna poświęcona Kardynałowi Wyszyńskiemu p.t. „Wszystko postawił na Maryję” była eksponowana na uroczystościach
Dnia Patrona w Gimnazjum w Sitnie.
8. Fundacja prowadziła działalność informacyjną na łamach tygodnika “Niedziela” i w Katolickim Radio Zamość. Przekazywane były relacje z organizowanych przez nią
przedsięwzięć, a także udostępniane czytelnikom i słuchaczom treści zawarte w nauczaniu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Na bieżąco prowadzona była strona
internetowa Fundacji.

9. Fundacja gromadziła środki finansowe na wspieranie budowy Domu Trzeciego Tysiąclecia im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego, a także na stypendia zaplanowane od
lutego do czerwca 2009 r.

A.D. 2005